jueves, 13 de noviembre de 2014

LA DIGESTIÓ

   Aquesta setmana estem investigant l'aparell digestiu. Iniciem el tema menjant-nos tots una galeta i observant al company: què mou, què passa amb la galeta, què ens imaginem que li ocorre dins del nostre cos, per a què ens la mengem... Vaig arreplegar idees prèvies sobre la digestió i en sessions posteriors hem ampliat la informació.
   Per a conèixer millor la boca -on s'inicia el procés digestiu- ens ha vingut molt bé la que ens ha portat la mamà d'Empar i María. Amb ella hem pogut observar les classes de dents que tenim, la seua forma i disposició, la funció...

   Mitjançant llibres i internet hem après sobre els òrgans que intervenen en la digestió; hem conegut les glàndules salivals, l'esòfag, estómac, fetge, pàncrees, intestí prim i gros i finalment, l'anus. Sabem on estan en el cos i què funció fan.

   Ens hem ajudat d'aquest home desmuntable -al que tinc un afecte especial-
i d'un reciclat que anem construint a mesura que ampliem coneixements sobre el cos.

   Procurem establir connexions entre el color, forma, material empleat... amb la seua funció real en l'organisme. Així les dents són grans de dacsa, l'esòfag és un tub que aparenta tenir anells musculosos, l'estómac és un globus que augmenta quan el plenes, el fetge és verd com el color de la bilis i està fet de fregall perquè ens recorde que intervé amb les grasses -quant costa de llevar en les cassoles, cal fregar amb fregall-. El pàncrees regula el nivell de sucre i ho hem fet amb una borsa de caramels;en l'intestí prim s'absorbeixen les substàncies nutritives que passen a la sang i per a confeccionar-ho hem utilitzat una borsa molt llarga de xarxa amb foradets per a deixar-les passar; l'intestí gros és més curt i fosc, també de xarxa perquè absorbeix l'aigua i en ell es formen els excrements.
   Confie que aquesta activitat els ajude a relacionar i a recordar la funció de cada part de l'aparell digestiu. Ho comprovarem.
   També hem treballat aquestes pàgines:

   Continuarà.

1 comentario :

Mª Ángeles dijo...

Me gusta mucho ese cuerpo humano, muy buena idea para recordar lo importante de cada órgano, relacionándolo con algún objeto cercano a los niñ@s, eso no se les olvidará nunca, bueno el nombre a veces es difícil de recordar, pero la función no se les olvida... Jorge me decía el otro día: ¿cómo se llama el órgano ese pequeño, el del azúcar?
Ayyy, esa dentadura, me ha traído muy buenos recuerdos: ¡SI NO OS LAVÁIS LOS DIENTES TODOS LOS DÍAS, LA DENTADURA OS MORDERÁ!!!!
Un beso y gracias