lunes, 6 de octubre de 2014

INVESTIGUEM QUÈ TÉ UN POLLASTRE PER DINS

   Aquest matí hem fet una experiència en el laboratori dins del projecte Què tenim dins i fora del nostre cos? He comprat un bonic pollastre de corral -perquè tinguera vísceres- i a força de preguntes, hem començat la sessió: què és? amb què recobreix el seu cos? què penseu que anem a trobar dins , sota la seua pell? Li hem llevat la pell i alguns s'han sorprès en assabentar-se que el que ens mengem del pollastre és el múscul. Hem comprovat que està pegat a l'os, que està just sota la pell i hem deduït que aquesta és per a protegir-ho. Seguim: vaig desenganxant el múscul i van apareixent ossos, de diferents formes i grandàries, amb articulacions, amb tendons... Descobrim que les parts importants del pollastre s'amaguen en una espècie de cova que formen les costelles. Pulmons, cor, fetge, tub digestiu, morella... ixen d'aqueixa cavitat. Per què tan ben amagades? Raonen bé la resposta. Comprovem per a què serveixen les articulacions, observem les vèrtebres del coll, cerquem venes i sang; per què no hi ha quasi sang en el pollastre?
   En pròximes sessions traslladarem aquest aprenentatge al nostre propi cos. 

   Per cert, quan cuineu a casa deixeu que els xiquets estiguen en la cuina i que us ajuden, que vegen, que oloren, toquen, investiguen... No m'havia passat mai, però dos xiquets s'han marejat realitzant aquesta activitat. Altres anys s'atrevien a tocar i no els feia fàstic. Mireu les cares que posen alguns en les fotos!


   Aquesta vesprada hem fet una activitat cooperativa sobre l'experiència del pollastre; sabien que aquest matí havien de fixar-se molt perquè per equips anaven a contestar preguntes sobre el que havíem investigat. També han emplenat una rúbrica d'avaluació sobre el funcionament de l'equip.

No hay comentarios :